Nederlanders hebben niet de auto die ze graag willen. Erwin Wijman laat in zijn nieuwe boek De geluksmachine zien dat je gelukkiger kunt worden als je de moed opbrengt om wél je droomauto te kopen, dus zelf je keuze te bepalen in plaats van die laten afhangen van vrienden, familie, buren en collega’s. ‘Mijn boek gaat over auto’s maar vooral over autonomie.’

De meeste automobilisten hebben niet de auto die ze graag willen stel jij?

Ja, auto’s roesten niet meer maar wij zelf wel. We zitten allemaal vastgeroest in onze autokeuze. Kort door de bocht: je moeder koopt je auto.

Hoe komt dat dan?

Nederlanders laten hun omgeving hun auto bepalen. Je baas, je collega’s, je vrienden, je buren, je vader, je opdrachtgevers. Nederlandse automobilisten zijn standaard uitgerust met lane departure warning: zodra je het gebaande pad dreigt te verlaten, zijn oorverdovende waarschuwingspiepjes je deel. Opvallend is ook hoe sterk je beroep bepaalt welke auto je rijdt. Ik deed onderzoek op LinkedIn met ruim 3400 respondenten en wat bleek: mensen rijden niet wat ze zouden wíllen rijden, ze rijden hun LinkedIn-profiel.

Ja duh, iedereen wil natuurlijk een Ferrari of Porsche?

Nee helemaal niet. Nederlanders willen helemaal geen exotische auto, ze willen een Audi, BMW of Volvo. Terwijl ze in een volkswagen rijden. Vaak staat daar ook letterlijk Volkswagen op maar bijna even vaak Opel, Renault, Peugeot, Ford of Kia.

Maar mensen houden toch van hun Opel of Renault?

Jazeker, maar dat komt vooral doordat mensen niet zonder auto kúnnen. Ze zijn verslingerd aan het vervoermiddel, aan de vrijheid die die ze geeft. Daarom onderschatten ze ook wat ze maandelijks kwijt zijn aan hun auto met een factor 4. Ze denken 200 euro per maand kwijt te zijn maar de gemiddelde maandkosten liggen zeker 500 euro hoger. Ze zijn letterlijk blind voor de kosten. En ze verzekeren hun auto beter tegen onheil dan zichzelf. Drie van de vier Nederlandse automobilisten zijn oververzekerd voor pechhulp.

Geldt dat ook voor de nieuwe generatie? Jongeren keren zich toch af van auto’s?

Nee, niets is minder waar. Steeds meer jongeren halen hun rijbewijs, jongeren rijden meer kilometers in hun auto, een auto verschaft hen vrijheid en onafhankelijkheid. Vooral jonge vrouwen voelen zich minder afhankelijk van anderen als ze een eigen auto hebben. Uit onderzoek van VWE blijkt dat het overgrote deel van de groei in autobezit voor rekening komt van jonge vrouwen. Jongeren denken ook eerder een baan te vinden als ze een auto hebben.

De geluksmachine – Zo kies je de auto die je echt wilt van Erwin Wijman

powered by: DC

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here